Szaniter és lakberendezés

Szaniter és lakberendezés

Színhőtan alapismeretek

Mit jelent a hidegfehér és melegfehér?

2023. augusztus 29. - miniwebshop.hu

Szinte minden világító test, fényforrás és hangulatvilágítással kombinált termékek egyik fontos jellemzője a színhőmérséklet. Mit jelent ez a kifejezés, és hogyan válasszuk ki a megfelelő színhőmérséklettel ellátott terméket az adott helyiségbe?

Fekete test sugárzás

A színhőmérséklet a fényforrás melegének vagy hidegségének leírására szolgáló mérték. Kulcsfontosságú koncepció a fotózásban, a filmezésben, a belsőépítészetben, valamint minden olyan lakberendezési tárgy tervezése során, amelyek fényt bocsátanak ki.

A "színhőmérséklet" kifejezés és annak fizikája a „fekete test sugárzás” elméletből származik. A fekete test sugárzása a környezetével termodinamikai egyensúlyban lévő testen belüli vagy abból kiáradó termikus elektromágneses sugárzás, amelyet egy fekete test (teljesen átlátszatlan, nem tükröződő test) bocsát ki. Amikor egy tökéletesen fekete test felmelegszik, különböző színű fényt bocsát ki. Egy fekete test szobahőmérsékleten (23 °C (296 K; 73 °F)) leginkább az infravörös spektrumban sugárzik, amit az emberi szem nem érzékel. Ahogy a test hőmérséklete megközelítőleg 500 °C-ra (773 K; 932 °F) emelkedik, az emissziós spektrum erősebbé válik, és az emberi szem számára is láthatóvá válik. Ebben a tartományban az objektum vörösnek tűnik. Ahogy hőmérséklete tovább növekszik, egyre több narancssárga, sárga, zöld és kék fényt bocsát ki, amint egyre magasabb hőmérsékletre emelkedik. 

A testek fekete test sugárzása különböző szín / hőmérséklet tartományokban:

 

A Kelvin-skála

A Kelvin-skála az abszolút nulláról indul, ami -273,15°C (-459,67°F). A Kelvin-skála a Celsius-skála alapján alakult ki, így 273,15K felel meg a 0 °C (a jég hozzávetőleges olvadáspontja) hőmérsékletnek, egy kelvin változása pontosan megegyezik egy Celsius-fok változásával.  A Kelvin a mérnöki és tudományos világban az elsődleges hőmérsékleti mértékegység, míg a legtöbb országban a Celsius-skála továbbra is a domináns ezeken a szakterületeken kívül. Kelvinben (K) kifejezve a színhőmérséklet segíti a látható fény színének a meghatározását, ezáltal egy pontos mértékegységet kapunk a környezetünkben létrehozni kívánt fény színének és hangulatának meghatározásához.

A színhőmérséklet és a hőmérséklet mértékét azonban ellentétesen asszociáljuk. Egy melegebb színhőmérséklet éppen alacsony hősugárzású, hidegebb fény eredménye, ennek ellenére ez ad melegebb, kellemesebb érzetet. A magasabb hőkibocsátású, nagyobb frekvenciával rendelkező kék és fehér fény pedig hidegebb érzetet kelt, ezért is nevezzük hidegfehér fénynek.

Eltérő színhőmérséklettel rendelkező fény energia eloszlása / hősugárzása:

A színhőmérsékletek fő tartományai

Alacsony Kelvin-értékek (1800-3000K): meleg fényt adnak, amely a gyertyák (kb 1800K) vagy a hagyományos izzók (kb 2700K) fényére emlékeztet. Ezt a tartományt általában a nyugalommal és a relaxációval hozzák összefüggésbe.

Közepes Kelvin-értékek (3000-4500K): Ezt a tartományt "semlegesnek" nevezik. A fény fehérebbnek tűnik, és gyakran használják olyan környezetben, ahol tiszta láthatóságot igényelnek anélkül, hogy túl meleg vagy hideg legyen. Ezt és az ennél magasabb tartományt ideális alkalmazni irodákban, üzlethelyiségekben vagy egyéb nyilvános helyeken.

Magas Kelvin-értékek (4500 K és több): Ezek hideg, kékes fehér irányába mutatnak. A nappali fény gyakran ebbe a kategóriába tartozik, a közvetlen déli napfény 5600 K körüli értéket mutat. Ez a fény serkentheti az éberséget, és gyakran használják munkaterületeken.

A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek, tehát minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál "kékebb", és minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál "vörösebb" lesz a színe.

Egy helyiség megvilágítása eltérő színhőmérsékleti tartományba eső fényforrásokkal:

 

Színhőmérséklet tudatos alkalmazása

Filmkészítés és fotózás: A színhőmérséklet megfelelő megértése és kezelése kulcsfontosságú. A fotósok / operatőrök gyakran módosítják fényképezőgépük fehéregyensúly beállítását, hogy kompenzálják a különböző fényviszonyokat, így biztosítva, hogy a téma természetes színekben jelenjen meg.

Belsőépítészet: A világítás befolyásolhatja a hangulatot és a tér érzékelését. A nappaliban vagy a hálószobában a melegebb világítást részesíthetjük előnyben a pihenés érdekében, míg az otthoni irodában hidegebb világítás előnyösebb a koncentráció és hatékony munkavégzés eléréséhez. A fürdőszoba esetén fontos, hogy ha a tükör LED világítással rendelkezik, állítható legyen a színhőmérséklet.

Kereskedelem: Kutatások kimutatták, hogy a kiskereskedelmi helyiségekben a világítás színhőmérséklete befolyásolhatja a vásárlási magatartást. A hidegebb fény éberebbé teszi az ügyfeleket, emiatt gyakran használják technológiai vagy divatos környezetben. A melegebb fények viszont hangulatossá és barátságossá tehetik a teret, ami bárok vagy éttermek esetében előnyös.

Növénytermesztés: A különböző növényeknek eltérő fényigényük van. Egyes növényeknek több kék fényre van szükségük (magasabb Kelvin-érték), különösen vegetatív növekedési szakaszukban, míg másoknak vöröstől távoli vörösig (alacsonyabb Kelvin-értékek) van szükségük virágzásuk és termésük időszakában.

Színhőmérséklet a mindennapi életben

Legfontosabb természetes fényforrásunk a napfény. Színhőmérséklete évszaktól, napszaktól függően változik. Napos időben, átlagos napsütést tekintve ez kb. 5600 K. Napkelte vagy naplemente idején a színhőmérséklet 2500 K-re is csökkenhet, ellenben borult, ködös időben 6000 -10000 K is lehet. Nyílt tengeren, illetve magas hegyekben a színhőmérséklet 10000 - 20000 K-t is elérheti. 

Fényviszony

Színhőmérséklet

Gyertya

1900 K

Wolfram szálas égő

2700 K

Hajnali napfény

2500 – 4800 K

Napfény derült időben

5600 K

Napfény árnyékban

6000 K

Felhős idő

8000 K

Erősen borult ködös idő

10000 K

 

A LED világítás előnyei

Néhány év alatt a LED alapú (Light Emitting Diode) fényforrások átvették a piacvezető szerepet, a felhasználok felismerték a LED világítás előnyeit. A LED fényforrások kialakításukból adódóan irányítottak, vagyis meghatározott irányban bocsátanak ki fényt. Ez a tulajdonság előnyös lehet bizonyos alkalmazásokhoz, például spotlámpákhoz vagy kijelző világításhoz. Az általános helyiségvilágításhoz azonban diffúzorokat vagy több LED-et használnak a fény egyenletesebb szétterítésére. Ez a tulajdonság különösen előnyös hangulatvilágítások és objektumok célzott megvilágítása esetén.

A LED-ek kevesebb energiát fogyasztanak, ami költséghatékonyabb és környezetbarát megoldást jelent. Hosszabb élettartammal rendelkeznek (25.000 – 50.000 óra), csökkentve a gyakori cserék szükségességét, ezáltal kevesebb hulladékot is eredményeznek.

Színtartomány és CRI (színvisszaadási index)

A LED alapú fényforrások széles színválasztékban elérhetők. Az RGB (piros, zöld, kék) LED-ek megjelenésével gyakorlatilag bármilyen szín előállítható. Ezenkívül a fehér LED-ek széles színhőmérséklet-tartományban léteznek, leggyakrabban 2500 – 7000 K között. A modern LED-ek nagyon magas CRI-vel rendelkezhetnek, ami azt jelenti, hogy nagyon pontosan képesek visszaadni a színeket. Míg a színhőmérséklet megmondja a fény árnyalatát, nem jelzi, hogy a fényforrás milyen pontosan fogja megjeleníteni a színeket. Itt jön be a színvisszaadási index (CRI - Color Rendering Index). A magasabb CRI azt jelzi, hogy a fényforrás pontosabban képes visszaadni a színeket. A világítási megoldások mérlegelésekor mind a színhőmérsékletet, mind a CRI-t figyelembe kell venni.

Míg a wolfram izzók jó szolgálatot tesznek nekünk több mint egy évszázada, a LED-technológia előnyei, az energiahatékonyságtól a tartósságig, a legtöbb modern alkalmazás számára a legjobb választássá tették őket. A LED-technológia folyamatos fejlődésével még nagyobb hatékonyságra, sokoldalúságra és fenntarthatóságra számíthatunk világítási megoldásainknál.

A színhőmérséklet, bár lényegében egy egyszerű fogalom, alapvető szerepet játszik a különböző iparágakban. Legyen szó fotósról, aki a tökéletes felvételt próbálja megörökíteni, egy belsőépítészről, aki egy adott hangulatot szeretne kialakítani, vagy egy kertészről, aki optimális növekedési feltételeket biztosít, a színhőmérséklet megértése és megfelelő felhasználása a siker egyik titka. Ahogy a világítástechnika fejlődik, és a LED-ek és az intelligens világítási megoldások által uralt korszak felé haladunk, a színhőmérséklet figyelembe vétele a tervezés során egyre jelentősebbé válik szakmai és mindennapi életünkben.

A bejegyzés trackback címe:

https://showhome.blog.hu/api/trackback/id/tr3418203295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.10.30. 21:27:51

Nagyon hálás vagyok ezért a kiváló cikkért! A blogodat továbbra is figyelemmel kísérem, és nagyon izgatottan várom a további, inspiráló lakberendezési cikkeket.

Üdvözlettel,
[Kerma Design]
süti beállítások módosítása