Szaniter és lakberendezés

Szaniter és lakberendezés

Fókuszban a forgószék

Egy ergonómikus munkaállomás kialakítása

2023. augusztus 03. - miniwebshop.hu

Talán meglepően hangzik, de igaz: az alapvető testhelyzetek közül az ülés a legkevésbé természetes az emberi test számára, így nagyon nem mindegy, hogy ha már muszáj huzamosabb időt ülve töltenünk, milyen eszközben tesszük ezt.

Hogy miért is van ez?

A Földet benépesítő rengeteg élőlény között mi, a Homo sapiens, viszonylag fiatalnak számítunk a magunk kb. 300000 éves történetével. Ha ehhez hozzávesszük, hogy civilizációkat mindössze nagyjából 6000-10000 éve kezdtünk alapítani, elég gyorsan megérthetjük, hogy őseinknek sokáig egyszerűen nem volt szüksége komolyabb ülőalkalmatosságra, hiszen napjaik aktív részét állva / járva, munkával töltötték, az érdemi pihenést pedig fekve (alvással), üresjárat nem igazán volt. Ehhez képest ma már számtalan helyen bukkannak fel a forgószékek teljes létjogosultsággal: dolgozószobában, gyerekszobában, irodában, szállodákban, szinte bárhol. Ez a néhány ezer év még nem volt elég a testünknek, hogy alkalmazkodjon a hosszabb távú üléshez, ami rendkívül igénybe tudja venni az ízületeket, izomzatot és a látást. A nem megfelelő szék és / vagy a helytelen ülésmód hosszútávon komoly egészségügyi problémákhoz, fájdalmas, akár visszafordíthatatlan elváltozásokhoz vezethet.

Manapság nagyon elterjedt az ülőmunka, ahol a fentiekből adódóan elengedhetetlen, hogy a lehető legoptimálisabb kialakítású ülőalkalmatosság segítse a munkánkat (vagy éppen a játékunkat, hiszen sok videojátékot órákon keresztül játszunk egyhuzamban).

Az ideális irodai szék borítása szellőzik, az ülőfelület elülső pereme lefelé hajlik, mérete a lehető legnagyobb felületen engedi találkozni a felhasználó ülőgumóival, magassága és szöge állítható, csakúgy, mint a háttámla dőlésszöge (ez ideális esetben 100-110 fok az ülőfelülethez képest) és a kartámasz magassága (bár az a legegészségesebb, ha egyáltalán nincs is kartámasz). A háttámla jó, ha követi a gerincoszlop anatómiai íveit és deréktámasz segíti a gerinc stabilizálását a megfelelő pontokon. A beállításokat úgy kell megtalálnunk, hogy a combunk vízszintesen, lábszárunk függőlegesen álljon, talpunk pedig kényelmesen támaszkodjon a földön. Az alkar és a felkar is nagyjából 90 fokban álljon egymáshoz képest, az alkar és a csukló pedig gyakorlatilag egyvonalban feküdjön fel az asztal felületére. Az egeret tartsuk közel a billentyűzethez, így is tehermentesítve a vállat. A monitor teteje legyen nagyjából a szemmagasságunkban, -20 fok az ideális nézési szög.

És ezek csak az alapok

Mint minden bútor esetén, ebben az esetben sem elhanyagolható szempont sem az íróasztal, sem az irodai forgószék megjelenése: formatervezés, kialakítás, felhasznált anyagok, színek; hiszen akár sokat ülünk benne, akár nem, mint minden új bútordarab vásárlásakor, a székünk esetében is fontos, hogy simuljon bele az otthonunk látványvilágába és ne csak beleülni szeressünk, hanem ránézni is.

A bejegyzés trackback címe:

https://showhome.blog.hu/api/trackback/id/tr9418185663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása